Brazilie? Sambaparade en voetbal - Reisverslag uit Ilha Grande, Brazilië van Hedy Opzeeland - WaarBenJij.nu Brazilie? Sambaparade en voetbal - Reisverslag uit Ilha Grande, Brazilië van Hedy Opzeeland - WaarBenJij.nu

Brazilie? Sambaparade en voetbal

Door: Hedy

Blijf op de hoogte en volg Hedy

22 Februari 2010 | Brazilië, Ilha Grande

Ola amigos!
Bijgekomen van jullie carnaval? Wij wel van de onze (met moeite, wat is dat indrukwekkend!).
Het is een week geleden en er is zoveel nieuws, dat ik het weer in twee blogjes moet splitsen. Laten we beginnen bij Rio de Janeiro. Hier had ik al wat indrukken van gegeven, maar we hebben ook nog wat gedaan... Wat denken jullie van de Sambaparade (nee, sorry, niet meegedaan maar gekeken), een voetbalwedstrijd gezien (hoe gaaf!) en natuurlijk het Christusbeeld gezien.
De Sambaparade was helemaal gaaf. Alle Oetelse optochten vallen er bij in het niet, maar ik denk dat ik wat van het Braziliaanse enthousiasme mee naar huis neem, want had zoals beloofd een Oetel en rood-wit-gele tulpen in mijn haar en die hebben wel wat sambamuziek opgepikt om mee naar huis te nemen. Met de overvolle metro er naar toe (voorbeeld vriendelijkheid: ´Zal ik je tas even vasthouden?´ En dat nog doen ook. Arme jongen moest daarna halve coupé door om mij mijn tas terug te geven.)
Er waren zes sambascholen die alles uit de kast haalden om zich van de beste kant te laten zien. Elke school had een optocht van een uur bestaande uit zeven praalwagens en een stuk of dertig loopgroepen, ieder bestaande uit zo´n honderd man en gescheiden door, jawel, de bekende sambadames (Jesse heeft zijn ogen uitgekeken... en de nodige films voor het thuisfront gemaakt, haha). Ik heb vooral mijn ogen uitgekeken bij de sambabands (en de losse heupen van de Braziliaanse mannen waren ook indrukwekkend), die voor een geweldige sfeer op de tribunes zorgden. De bands bestonden uit zoveel mensen (en een stuk of twintig dirigenten) en het publiek op de tribunes ging uit hun dak als zij eraan kwamen. De weg is bijna een kilometer lang en je ziet zoveel prachtige tenues, gewoon niet te omschrijven. Jullie moeten de filmpjes maar bekijken (wegens traag internet later te uploaden).
We hebben 4 scholen gezien, de parade ging nog door tot zes uur ´s nachts, maar dat trokken wij toch niet meer. Zwaar onder de indruk namen wij een (door de carnaval een dure) taxi terug.
De dag erna lekker gerelaxed op de Copacabana, nog steeds in alle gastvrijheid van de Brazilianen, Turks stoombadje gepakt, bij zwembad op dakterras gelegen, aan het strand gegeten, lekker verse mango, meloen, papaya en bosvruchtensap bij het ontbijt. Wat wil een mens nog meer?
Toen ons luxe hotel achtergelaten en naar een goedkoper hostel in een arbeiderswijk gegaan. Dat heeft zeker ook zijn charme. Zeker toen we ontdekten dat, wegens aanhoudende droogte, er geen water meer was en de douche het niet deed (opgelost door, uiteraard koud, water van buren en toen dat het ook niet meer deed met water uit reservetank) en de toiletten ook niet meer waren door te spoelen (opgelost met emmers...). Gelukkig ging het zowaar regenen, en werd God gedankt door de eigenaars van het hostel.
´s Avonds onverwacht naar de halve finale van de Riocup (hoe het ook moge heten, maar het leeft hier enorm) geweest. Flamenco (kennelijk de oude club van Romario) tegen Botafogo. De sfeer was een stuk agressiever dan in Argentinie, maar toch prima. Het stadion, Maracanã (niet Macarena, zoals we eerst dachten, haha), is goed voor 60000 man en indrukwekkend.
We dachten even na de wedstrijd een taxi te pakken, maar die zaten allemaal vol en de metro zagen we gezien de drukte en de fans niet zitten. En dan loop je dus midden in de nacht ineens met zijn tweeen in Rio over straat. Dat was niet zo slim en dus zijn we een bar ingedoken (die ging sluiten), vroegen om een taxi te bellen, hetgeen zo niet werkt in Rio, en dus ging de eigenaar en een groepje Amerikanen dat ook binnen was gekomen, met ons mee om een taxi te vinden. Met zeven man op straat was beter en na ongeveer anderhalf uur vonden wij een taxi, die we gedeeld hebben met twee Brazilianen, die dezelfde kant op moesten. Gelukkig alleen maar aardige mensen ontmoet die avond.
Wij zijn dus erg enthousiast over de Brazilianen, maar hebben inmiddels genoeg verhalen gehoord over berovingen en dergelijke.
Veilig en wel in hostel aangekomen en de volgende dag regende het nog steeds een beetje (zowaar!!!) en zijn we maar naar de kapper gegaan (voor 2,50 euro). Jesse ziet er weer fris uit (nu kan hij geen staartje meer maken van zijn mat) en ook in mijn haar zit weer wat model, haha.
Ook de toeristische attractie van Rio gedaan: Het Christusbeeld beklommen en van het uitzicht op het strand, de gebouwen en de favela´s (sloppenwijken) genoten. De favela´s zijn er in groten getale, maar zien er niet zo slecht uit als in bijvoorbeeld Lima en volgens Jesse in Afrika. Het zijn natuurlijk armoedige wijken, maar het zijn in ieder geval fatsoenlijke hutjes.
We hadden tips gekregen over een tropisch eiland in de buurt. En dus zijn we naar Ilha Grande vertrokken.
Daarover later meer.
Al met al: Rio de Janeiro is bijzonder en veelzijdig.
Chao (weer een Portugees woord geleerd, wat een lastige taal!)
Hedy